Rakennusten ja rakenteiden muodostamisohjeet saatavilla ja kommentoitavissa

5.2.2018

Ota käyttöösi KMTK Rakennukset ja rakenteet-teeman kohdemalli ja 2,5 D-geometrioiden muodostamisohjeet sekä kommentoi 3D-muodostamisohjetta

Muodostamisohjeet kuvitus

KMTK-ohjelmassa on lähdetty liikkeelle rakennusten ja rakenteiden yhtenäisestä muodostamisesta. Kun jokainen kunta, yritys ja yhteisö käyttää samanlaista, yhtenäistä muodostamisohjetta ja tietomallia syntyy digitaalisesti yhteensopiva, koneluettava data. Se tulee jaettavaksi ja avoimesti hyödynnettä-väksi paikkatietoalustaan, jonka kautta kansallinen maastotietokanta tulee saataville. Olemme rakentaneet eri tiedontuottajien kanssa yhteisiä kohdemalleja, jotka helpottavat maastotietokanta-aineiston ha-jautettua ylläpitoa ja yhteiskäyttöä. 

2,5D-geometrioiden muodostamisohjeet

Tässä on käyttöösi Kansallisen maastotietokannan (KMTK) Rakennukset ja rakenteet (R&R) -teeman kohdemalli ja 2,5 D-geometrioiden muodostamisohjeet. R&R-teemassa on 20 kohdeluokkaa, ja dokumentista löydät jokaisen kohdeluokan määritelmän, valintakriteerit, ominaisuustiedot sekä ohjeet 2,5D-Geometrioiden muodostamiseen ja kohteiden mahdolliset yhteydet muihin kohteisiin. Aineisto on suunnattu KMTK-aineiston tuottajille, laadunvalvojille ja käyttäjille kunnissa ja yrityksissä. 

Lataa 2,5D-muodostamisohjeet täältä

Huomioi, että tämä aineisto julkaistaan myöhemmin keväällä verkkosivustona, joka sisältää kommen-tointimahdollisuuden sekä johon voidaan liittää erillisiä soveltamisohjeistuksia. Jatkossa tiedontuottajat siirtyvät siis hyödyntämään uutta verkkosivua ladattavan PDF:n sijaan.

Kommentoi 3D-geometrioiden muodostamisohjeita

Olemme julkaisseet lisäksi kommentoitavaksi rakennusten, siltojen ja tunneleiden 3D-muodostamisohjeen. Muodostamissäännöt pohjautuvat julkaistuun 2,5D-ohjeistukseen ja laajentavat määritelmiä vain 3D-geometrioiden osalta.

Näihin uusiin geometrioihin toivomme KMTK-aineiston käyttäjiltä ja tuottajilta kunnissa, yhteisöissä ja yrityksissä kommentteja.

Tutustu 3D-muodostamisohjeisiin ja kommentointimahdollisuuteen tästä

Kommentoi muodostamisohjeen toimivuutta mallintamisen ja kaupunkien/kuntien prosessien näkökulmasta Otakantaa.fi:ssä. Toimivatko ohjeet? Millaisia puutteita niistä löydät? Onko jotain mitä meidän tulisi ottaa huomioon? Kommenttisi voit jättää nimettömänä.

  • Jos sinulla on kysyttävää ohjeista tai ohjeiden kommentoinnista, ole yhteydessä KMTK-ohjelman 3D-muodostamisohjeista vastaavaan johtavaan asiantuntijaan Joonas Jokelaan, joonas.jokela(a)maanmittauslaitos.fi.
  • Lisätietoa KMTK-ohjelmasta laajemmin antaa Risto Ilves, risto.ilves(a)maanmittauslaitos.fi
  • Kaikki muodostamisohjeet kootaan Paikkatietoalusta.fi:hin yhteen paikkaan, jonka suora osoite on http://www.paikkatietoalusta.fi/kasitemallit