Oskari goes 3D – uutta 3D-näkymää esiteltiin webinaarissa 3.12.

4.12.2019

Viime vuonna KMTK:n 3D-visualisoinnin projektissa pilotoitiin Oskari-ohjelmistoon rakennettavaa 3D-näkymää. Tänä vuonna 3D-näkymästä on rakennettu tuotannollista versiota. Paikkatietoalustan webinaarissa 3.12. tutustuttiin uusiin 3D-toimintoihin Paikkatietoikkunan demoympäristössä.

Esimerkki Helsingin kaupungin tuottamasta 3D-aineistosta Paikkatietoikkunan demoympäristössä. Kuvassa mm. Agricolan kirkko 3D-mallinnettuna.
Esimerkki Helsingin kaupungin tuottamasta 3D-aineistosta visualisoituna Paikkatietoikkunan demoympäristössä. Testaa: demo-kartta.paikkatietoikkuna.fi.

– Ajatuksena on, että kun Maanmittauslaitos pian tuottaa maan kattavaa 3D-aineistoa, sitä voisi visualisoida esimerkiksi Paikkatietoikkunassa. Tietysti toivotaan myös, että 3D-näkymälle löytyy käyttöä myös muissa Oskari-pohjaisissa sovelluksissa ja että löytyisi paljon erilaisia käyttötapauksia, taustoittaa projektipäällikkö Hanna Visuri Maanmittauslaitoksesta.

Viime viikolla julkaistiin Oskari-ohjelmistosta uusi versio, jossa on tuki 3D-karttanäkymälle. Versio tukee 3D Tiles (3D-tiilet) -muotoista aineistoa, joka on myös OGC:n yhteisöstandardi (Community Standard). 3D-karttanäkymän demoon voi tutustua Oskari-pohjaisessa Paikkatietoikkunassa.

Avoimia 3D-tiiliaineistoja on toistaiseksi melko niukasti saatavilla, mutta Visuri kertoo, että Maanmittauslaitoksen tuottama 3D-rakennusdata tullaan todennäköisesti tarjoamaan hyödyntäjille 3D-tiilisetteinä. Demoympäristössä on nähtävillä tällä hetkellä esimerkiksi Helsingin kaupungin tuottama rakennusaineisto ja kolmioverkkomalli. 

– OGC on käynnistämässä pilottia, jossa määritellään aineistorajapinta 3D-aineistojen tarjoamiseen. Pian toivottavasti saadaan rajapintapalvelun kuvaava standardi ja siten enemmän avoimia aineistoja tarkasteltavaksi.

3DNÄKYMÄ-projekti jatkuu vielä tammikuun loppuun ja 3D-karttanäkymää kehitetään edelleen. Tulossa on muun muassa ajan hetken säätäminen, mikä mahdollistaa varjojen näyttämisen tietyn päivämäärän ja kellonajan mukaan. Myös jatkokehitystarpeita pohditaan jo. 

Webinaarissa kuultiin, mitä Oskarin 3D-versio tarkoittaa käyttäjän ja kehittäjän näkökulmasta ja tutustuttiin Paikkatietoikkunan demoympäristöstä löytyviin 3D-esimerkkeihin. Katso tallenne: