Laserkeilauksen avulla myös Notre Damen katedraali olisi mahdollista jälleenrakentaa

17.4.2019

Notre Damen -katedraalin tulipalo on järkyttänyt ihmisiä ympäri maailman. Katedraalin jälleenrakentamisessa on kuitenkin mahdollista hyödyntää laserkeilauksen avulla kerättyä laserdataa rakennuksesta. Tilannetta valotti ensimmäisenä TIVI (16.4), Laser2020-projektin päällikkö Juha Kareinen purkaa asiaa Suomen näkökulmasta.

Kattavasta laserkeilausdatasta olisi ollut hyötyä myös esimerkiksi Porvoon tuomiokirkon jälleenrakentamisessa.
Kattavasta laserkeilausdatasta olisi ollut hyötyä myös esimerkiksi Porvoon tuomiokirkon jälleenrakentamisessa.(Kuva: Visit Porvoo)

Tivi:n julkaisemassa artikkelissa kerrottiin, miten Notre Damen kaltainen kohde voidaan mallintaa laserkeilausdatan avulla.

- Ennen rakennuksen tuhoutumista kerätyllä laserdatalla voidaan mallintaa tuhoutuneen kohteen ulkomuotoa. Myös rakennusten sisätiloja on mahdollista mallintaa, jos niissä on tehty myös laserkeilausta, kertoo Maanmittauslaitoksen Laser2020-projektin projektipäällikkö Juha Kareinen

Notre Damen tapauksessa tarvittaisiin tiheää laseraineistoa, jossa on pisteitä jopa satojakin yhdellä neliöllä.

- Kohteessa on paljon yksityiskohtia ja, jos näitä yksityiskohtia halutaan mallintaa tarkasti, tulee pistetiheyden olla sellainen, että jokaiseen yksityiskohtaan osuu riittävä määrä pisteitä kohteen mallintamiseksi.

Myös Suomessa kattavasta laserkeilauksesta olisi hyötyä tulevaisuudessa, mikäli vastaavanlaisia onnettomuuksia sattuisi kuin Ranskassa. Kareisen mielestä sisäkeilauksen avulla saatava data olisi myös tärkeää, sillä harvoin pelkkä ulkokuoren tarkka mallintaminen riittää.

- Esimerkiksi, jos mietitään Porvoon tuomiokirkon paloa, olisi Maanmittauslaitoksen data riittänyt vain karkeaan malliin rakennuksesta. Kaupungeilla on itsellään luultavasti tiheämpää keilausdataa, mutta oletettavasti tarvittaisiin vielä erillistä tarkempaa keilausta kohteesta, jotta se voitaisiin aidosti rekonstruoida riittävällä tarkkuudella, Kareinen toteaa.

Maanmittauslaitoksen Laser2020-projektissa valmistellaan kansallista laserkeilausohjelmaa, jonka myötä lähes koko Suomesta saadaan entistä huomattavasti laadukkaampaa ja tiheämpää pistepilviaineistoa. Tulevaan laserkeilausohjelmaan voit tutustua tarkemmin esimerkiksi alla olevan webinaarin avulla.