Kurkistus 3D-visualisointiin – katso webinaarin tallenne

5.12.2018

Kansallisen maastotietokannan eli KMTK:n 3D-visualisoinnin projektissa lähdettiin rakentamaan katselu- ja selailukäyttöliittymää KMTK-ohjelman myötä syntyvälle 2,5D- ja 3D-aineistolle. 

Näkymä Tampereen 3D-rakennuksista
Demonäkymä Tampereen 3D-rakennuksista. Punaisissa rakennuksissa on mukana myös kohdetietoa.

– Projektin tavoitteena on pilotoida 3D-näkymää Oskari-pohjaisessa Paikkatietoikkunassa, joka on ollut koko olemassaolonsa ajan paikkatietoinfrastruktuurin mahdollisuuksien pilotointialusta, kertoo projektipäällikkö Hanna Visuri.

Visualisoitavana pilotissa oli KMTK-kannan rakennuksia, maastomalli sekä pistepilviaineistoa Helsingin, Tamperen ja Kuopion alueelta. Sovelluskirjastoksi valikoitui OpenLayers-Cesium.

– Tärkeä kriteeri oli, että sovelluskirjasto on avointa lähdekoodia, jolloin ei tule lisenssikustannuksia. Taustalla on aktiivinen kehittäjäyhteisö takaamassa jatkuvuutta, ja tämä oli myös helppo ottaa osaksi nykyistä lähdekoodia, Visuri kertoo.

Jatkoa visualisointiprojektille seuraa ensi vuoden aikana. Tarkoitus on luoda tuotannollinen ratkaisu 3D-visualisointiin Suomi.fi-kartat -palveluun.

Demoympäristöön pääsee tutustumaan osoitteessa demo-kartta.paikkatietoikkuna.fi. Katso webinaarista tarkempi esittely 3D-näkymän toiminnallisuuksia ja visualisoinneista. Tallenne löytyy Paikkatietoalustan YouTube-kanavalta.