Kansallinen laserkeilausohjelma toteutetaan tiheämmin, nopeammin ja tehokkaammin – kooste webinaarista 13.11.

14.11.2018

Tiistain 13.11. webinaarissa Laser2020-projektin päällikkö Juha Kareinen Maanmittauslaitoksesta kertoi, millaisten suunnitelmien mukaan uutta Kansallista laserkeilausohjelmaa lähdetään toteuttamaan vuodesta 2020 eteenpäin.

Koko Suomi on keilattu kertaalleen vuoteen 2019 loppuun mennessä, ja tarpeena on toteuttaa uusi keilausohjelma tiheämpänä sekä nopeammin ja tehokkaammin.

– Tarkoitus on toteuttaa pienempimuotoisempaa tuotantoa ensi vuonna ja testata valitsimiemme parametrien toimivuutta. Prosessit tulevat menemään sekä Maanmittauslaitoksessa että aineiston hyödyntäjillä ja toimittajille uusiksi, niin saadaan kokemusta uudesta tuotannosta ja ollaan valmiita vuoteen 2020, kun tuotanto lähtee täysillä rullaamaan.

Koetuotantoon liittyvä kilpailutus aukeaa tammikuussa 2019, kilpailutukseen liittyvä tekninen vuoropuhelu jo joulukuun aikana. 

0,5 pisteestä 5 pisteeseen

Tämän hetken suunnitelmien mukaan uusi keilausohjelma tullaan tekemään kuudessa vuodessa. Aineiston tiheys tulee olemaan 5 pistettä neliöltä, kun se nykyisessä aineistossa on vain 0,5 p/m². Korkeus- ja tasotarkkuus samat kuin tähänkin asti (15 cm ja 60 cm) ja avauskulma 40 astetta. Käytettävää tekniikkaa ei ole vielä päätetty. Testauksia on tehty sekä lineaarikeilausta edustavalla Riegl-keilaimella että uuden sukupolven Singlephoton-keilaimella.

Kareinen kertoo, että rahoituksen vuoksi suunnitelma on vielä auki Lapin osalta. On mahdollista, että pohjoisimmassa Lapissa keilaus tehdään mahdollisesti oman ohjelman mukaan, esimerkiksi noin 10 vuodessa.  

Kansallinen laserkeilausohjelma pähkinänkuoressa:

  • Keilataan kuudessa vuodessa
  • 5 p/m²
  • Keilaukset kevät–kesä-aikaikkunalla
  • Keilattava alue noin 50 000 m² vuodessa

Kareinen kertoo, että kustannus-hyötysuhteen kannalta on päädytty 5 pisteen tiheyteen, vaikka 8:aa pistettäkin testattiin. 

– Viisi pistettä oli ihan alussakin meillä tavoitteena, mutta haluttiin testata myös Singlephotonia, jossa minimipistetiheys on kahdeksan. Niillä tarkkuuksilla joudutaan lentämään matalammalta, jolloin myös kustannukset kasvavat.

Katso tallenne Paikkatietoalustan YouTube-kanavalta.

Laser2020-projekti oli esillä myös Paikkatietomarkkinoilla 5.11.2018. Tutustu Laserkeilausseminaarin esityksiin.